Archiwum listopad 2014


jedzenie
Autor: spiokar
Tagi: jedzenie  
28 listopada 2014, 09:46




Żywność ekologiczna
– określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.

Czym jest żywność ekologiczna

Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:

ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy; ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych; społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.

Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce na koniec 2008 stosowane są certyfikaty 11 firm, między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.

W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.

Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów

smaczne i proste
Autor: spiokar
Tagi: wegańska  
21 listopada 2014, 09:28

KUCHNIA WEGAŃSKA




Krem z pieczonych buraków




SKŁADNIKI:

1 kg buraków podłużnych 2 jabłka korzeń chrzanu lub chrzan w słoiczku woda lub bulion warzywny sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki ulubiony olej lub śmietanka roślinna


                                                            WYKONANIE:

Buraki myjemy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Buraków nie obieramy! Jeśli takiego naczynia nie macie, trzeba je przykryć folią aluminiową lub owinąć nią każdego buraka. Podczas pieczenia buraki nie mogą wyschnąć. Pieczemy przez ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Chwilę gotujemy, do ugotowania jabłka. Wyłączamy gaz, blendujemy zupę na gładko. Solimy, pieprzymy, dodajemy chrzan  i sok z cytryny – do smaku.


Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków

Składniki na pulpety:

150 ml kaszy jaglanej 1 łyżka mąki z ciecierzycy (może być też kukurydziana) 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego – używam ciemnego dla nadania koloru mąka razowa do obtoczenia pulpetów

Składniki na zupę:

1 kg ogórków – ja użyłam takich, jak do kiszenia 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego 200 ml białego wytrawnego wina (można pominąć) 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej śmietana wegańska lub oliwa szczypior sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 300 ml wody pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po ostudzeniu ugniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy. Lepimy pulpety i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Na patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażamy obrane ze skóry i pokrojone w plastry ogórki i posiekaną w piórka cebulę. Wlewamy wino, podsmażamy jeszcze przez 2-3 min i wlewamy bulion. Gotujemy ok.15 min, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Podajemy z pulpetami, śmietanką wegańską lub oliwą z oliwek, posypaną szczypiorem. Byliśmy dość głodni, więc do zupy podałam jeszcze ziemniaki ugotowane na parze z koperkiem



.